четвъртък, 18 януари 2018 г.

Лунните възли - Жан Спилър

--- из книгата на Жан Спилър - "Астрология на душата" ---

Аз използвам лунните възли. Те никога не са ме подвеждали и са ми давали необходимата информация, за да насоча един индивид в правилната посока, за постигане на успех, самоувереност и баланс в живота му. Верността на моите интерпретации се дължи не на психичните ми способности, а по скоро на вниманието, което обръщам на влиянието на лунните възли.

Когато разглеждам една индивидуална карта, първо обръщам внимание на позицията на Северния и Южния лунен възел, на положението на Луната по знаци и по домове. След това за мен са важни геометричните взаимовръзки (които астролозите наричат аспекти), които възлите правят с другите планети, и всички необикновени обстоятелства, свързани с планетите, отнасящи се до знака, в който е разположен северния възел. Внезапно целият хороскоп оживява и аз мога да разбера индивидуалните предизвикателства, които лежат пред всеки човек, и качествата, които трябва да развие, за да успее и животът му да бъде пълноценен.

Позицията на южния възел (която се намира точно срещу северния) обрисува онези черти от нашия характер, които са били прекалено развити по време на миналите ни прераждания и обикновено вземат надмощие в нашия характер и в този живот и пречат на равновесието ни. Когато предприемаме различни действия, без да осъзнаваме това, ние обикновено действаме според предопределената позиция от южния възел, защото сме свикнали да постъпваме по този начин, който е в наша полза. Но в този живот нашият опит ни показва, че подходът към различните ситуации от подобна позиция не дава резултати.

Когато астролозите се позовават на възлите, те обикновено имат предвид северния и южния възел на Луната. В астрологията Луната управлява нашите чувства, настроения, зависимост, несигурност, чувството за принадлежност - тя управлява нашия емоционален живот и определя представата ни за самите нас, това е начинът, по който инстинктивно се възприемаме, независимо от онова, което показваме.

Знакът, в който се намира северният възел, определя промените, които трябва да направите в своя характер. А домът показва онези изживявания, които помагат на човек да стигне до своята нова психологическа завършеност. Според мен домът е поне толкова важен колкото н знакът. Позицията по дом разкрива сцената, на която се усвояват житейските уроци. Например, ако северният лунен възел е в Рак, в 11 дом, вие се учите да разбирате и да изразявате своите чувства като използвате енергията, която идва от взаимоотношенията ви с приятели, и да се движите по течението (11 дом); ако северният лунен възел е в Овен, в 4 дом, това означава, че ако осъзнаете своите инстинктивни импулси (4 дом), вие можете да откриете и да изразите кой сте всъщност (Овен).

... обикновено домът показва къде трябва да научите уроците, които са предназначени за вас.

Например, ако вашият северен възел е в Овен в Седми дом, вие се учите да постигнете ново чувство за самоидентичност (северен възел в Овен), като все повече разбирате индивидуалността на другите (северен възел в Седми дом). Ако работите заедно с други хора и им помагате да постигнат своите цели, вие ще откриете собствената си истинска идентичност. Но когато насочите вниманието си единствено върху себе си, вие губите своята идентичност, защото се опитвате да задоволите другите и да бъдете онзи приятен човек, който те очакват. В този случай ключът, който ще ви помогне да откриете истинската си същност, е да помагате на другите, които търсят собствената си идентичност.

Качества, които трябва да развивате -
Това са дарби, таланти, които са на разположение през целия ви живот. Прекарали сте много време и сте отделили толкова енергия да развиете даден аспект от вашия характер в миналите си животи, но има и друга част от вас, напълно противоположна, която е била напълно пренебрегвана. Затова, когато сте дошли в това прераждане, на вас ви е липсвало равновесие. (С всички е било така, само че в различна степен.) Животът иска да сте щастливи. Но колкото по-дълго отсъства равновесието, толкова по-често след щастието следва разочарованието. Затова трябва съзнателно да развивате онази част от себе си, която е била пренебрегвана в миналите съществувания, като експериментирате и развивате своите дарби и таланти, описани в тази глава.

Качества, от които трябва да се освободите -
Това са качествата, които вие и членовете на вашата възлова група притежават по рождение. В миналите животи това поведение е било от полза за вас - когато сте действали с тази мотивация, вие сте печелили. Затова в сегашното си прераждане идвате с подсъзнателни спомени за успеха, който сте постигали и продължавате да се държите по начина, който ви е помагал да успявате. Но в този живот подобни модели не са от полза за вас (това означава, че няма да ви осигурят успех, самочувствие и спокойствие). Ако погледнете назад, ще установите, че това поведение никога не е било във ваша полза, макар че упорито продължавате да се придържате към него. Тези качества сами по себе си не са отрицателни, но те обрисуват частта от вашия характер, която е била прекалено развита в предишните ви животи. Прераждане след прераждане вие сте продължавали да правите тази част от вас все по-силна във всички възможни посоки, докато не се е получила диспропорция. Затова в този живот във вашата рождена карта е заложено тези стари модели вече да не дават положителни резултати

Няма коментари: